SuomiAreenassa keskustellaan poliisi Michela Söderströmin kanssa kouluväkivallan ja jengiytymisen ennaltaehkäisystä taiteen ja hiphop-kulttuurin keinoin

Syrjäytymisvaarassa olevan tai rikoksilla oireilevan nuoren tilanteeseen puuttuminen ja hänen auttaminensa vaatii juurisyiden tunnistamista ja moniammatillista yhteistyötä. Jokainen nuori tarvitsee turvallisen ja terveellisen yhteisön ja ympäristön, jossa kasvaa ja kehittyä. Paras keino tähän on, kun aikuiset nuoren ympärillä tekevät yhteistyötä ja yhdessä löytävät nuorelle tervettä tekemistä turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä. Taiteen, urheilun tai muun kulttuurin alan saralta on yksi, jos toinenkin löytänyt pelastuksensa! – sanoo Söderström.

Break the Fight® nuorten hip hop -tapahtumassa breikkiringittelyä ja työpaja yhdessä Emre Sevimin aka b-boy GusTin kanssa.

Michela Söderström työskentelee vanhempana konstaapelina Helsingin poliisilaitoksessa. Hän on työskennellyt suurimman osan poliisiurastaan tavalla tai toisella rikoksilla oireilevien ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten parissa. Työtehtäviin on lähes aina kuulunut poliisitoiminta sosiaalisessa mediassa. Tehtäviin on kuulunut nuoriin liittyvien ilmiöiden tunnistaminen ja tilannekuvan ylläpito nuorisorikollisuuden ja jengiytymisen kehityksen osalta. Tällä hetkellä Söderström katsoo poliisitoiminnallista maailmaa kenttätehtävien näkökulmasta. 

Syrjäytymisvaarassa olevan tai rikoksilla oireilevan nuoren tilanteeseen puuttuminen ja hänen auttaminensa vaatii juurisyiden tunnistamista ja moniammatillista yhteistyötä. Jokainen nuori tarvitsee turvallisen ja terveellisen yhteisön ja ympäristön, jossa kasvaa ja kehittyä. Paras keino tähän on, kun aikuiset nuoren ympärillä tekevät yhteistyötä ja yhdessä löytävät nuorelle tervettä tekemistä turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä. Kiteytettynä; tuodaan hyvää pahan tilalle. Taiteen, urheilun tai muun kulttuurin alan saralta on yksi, jos toinenkin löytänyt pelastuksensa! -sanoo Michela Söderström. 

SuomiAreenassa keskustellaan kouluväkivallan ennaltaehkäisystä taiteen, urheilun ja hiphop-kulttuurin keinoin.  

Kouluväkivallasta puhutaan mediassa mutta mitä asialle tehdään? Kunnat esittävät eri ohjelmia tai projekteja asiaa päihittääkseen, mutta kestävää ratkaisua ei ole löytynyt. Syrjäytyminen ja jengiytyminen on jo ilmiö nuorten keskuudessa. 

Break the Fight! Kiertue- ja mallinnushankkeen (2017-18) seuranta- ja arviointitutkimuksessa Väkivallattomuuden sanomaa yläkouluihin hiphop-kulttuurin keinoin tuli esille, että 69 % oppilaista oli sitä mieltä, että säännöllinen taiteilijavierailijatoiminto kouluilla olisi hyödyllinen. Taidekummin kanssa oppilaat voisivat keskustella kiusaamisesta, saada tukea ja neuvoja, auttaa ammattiavun pariin koulussa sekä tehdä itselle mielekkäitä taideharrasteita koulupäivän aikana. BTF-taidekummi pitää koulussa luokille taidetyöpajoja, on mukana kehittämässä yhdessä muiden koulun toimijoiden kanssa koulua kasvuyhteisönä, vahvistaa oppimista tarjoamalla toisenlaisia oppimisen paikkoja tai menetelmiä. 

Break the Fight! on kehittänyt uudenlaisen Taidenuorisotyö® mallin, jossa nuoret saadaan yhdessä toimimaan ja tekemään mieleisiä asioita eri taidelajien ja hiphop-kulttuurin keinoin. 

Toiminnassa lapsille ja nuorille tarjoutuu mahdollisuus yhdessä tekemiseen, liikkumiseen, itseilmaisuun ja onnistumiseen. Samalla toiminta työllistää ammattitaiteilijoita ja katukulttuurin ammattilaisia sekä luo uusia poikkisektorisia toimintamalleja taiteen, kulttuurin, nuorisotyön ja koulujen välille. 

Toiminta tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja vahvistaa itsetuntoaan katukulttuurin, urheilun, eri taidelajien ja näyttämötoiminnan avulla. Kouluissa ja nuorisotaloilla toteutettavat Break the Fight! -taidetyöpajat, kurssikokonaisuudet ja taidekummitoiminta muodostuvat eri taiteen lajeista. Taidelajien valikoima on laaja ja kattaa monialaisesti kuvataiteen, musiikin ja esittävän taiteen koko kirjon. Erityisosaamiseen kuuluu hiphop-kulttuuri ja sen eri elementit; breikkaus (liikunta), räppilyriikat (äidinkieli, musiikki) deejaying ja beatboxaus (musiikki) sekä­­­ graffititaide (kuvataide). 

Lunastaako hallitus lupauksensa nuorten syrjäytymisen ehkäisystä? 

Hallitusohjelman 2023-27 kirjauksissa liittyen nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn sanotaan mm. seuraavaa: ”Vahvistetaan moniammatillista työtä nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Poistetaan lainsäädännöstä eri viranomaisten tiedonkulkuun liittyvät ongelmat. Laaditaan mittaristo toimenpiteiden vaikuttavuuden arvioimiseksi. Hallitus panostaa ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, kuten etsivään nuorisotyöhön ja nuorten työpajoihin sekä syrjäytymisen ehkäisemiseen molemmilla kansalliskielillä.  

Hallitus edistää koulu- ja oppilaitosnuorisotyötä sekä turvallisten aikuisten läsnäoloa kouluissa. Hallitus tukee nuorten hyvinvointia laaja-alaisessa yhteistyössä yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa. Osana yhteistyötä määritellään viitekehys hyvinvointialueiden, kuntien, koulujen, kolmannen sektorin ja seurakuntien yhteistyölle.  

Hallitus turvaa, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus vähintään yhteen mieluisaan harrastukseen. Lasten ja nuorten harrastamisen kokonaisuutta kehitetään yhteistyössä harrastustoimijoiden kanssa. Huomioidaan erityisesti ilman harrastusta olevat ja harrastuspudokkuudesta kärsivät lapset ja nuoret. Selvitetään harrastus- ja kerhotoiminnan rakenteiden sekä rahoituksen kokonaiskuva ja huolehditaan siitä, että Harrastamisen Suomen malli täydentää olemassa olevaa harrastuskenttää. Harrastamisen Suomen mallia koskeva lainsäädäntö arvioidaan. Hallitus edistää nuorten osallisuutta ja alueellista yhdenvertaisuutta muun muassa vahvistamalla nuorisovaltuustojen asemaa kunnissa ja hyvinvointialueilla.” 

Tule kuuntelemaan paneelikeskustelua kouluväkivallasta ja sen ennaltaehkäisystä SuomiAreenaan 

SuomiAreenassa perjantaina 28.6.2024 kaupungintalon pihan lavalla klo 14-14:45 keskustellaan kouluväkivallasta ja sen ennaltaehkäisystä Ylen toimittaja Risto Kuusiston luotsaamana. Mukana puhujapaneelissa ovat vanhempi konstaapeli Michela Söderström, hyvinvointivalmentaja, sosiaalisen median vaikuttaja ja entinen koulukiusattu Heljä-Tuulia Pitkänen, Break the Fight! -harrastustoiminnasta kipinän breikkaamiseen saanut ja Suomen breikin nuorten maajoukkueen breikkiurheilijana toimiva Keiko Aarnio sekä BTF-toiminnan kehittäjä, tanssitaiteilija ja entinen koulukiusattu Arja Tiili Break the Fight Oy:stä. 

Break the Fight -logo musta

Tavaramerkit:
Break the Fight® on tavaramerkkirekisteröity kulttuuripalvelukonsepti vuodesta 2014.
Break the Fight (kuvio+sanat) -tavaramerkki:
Suomalainen tavaramerkki nro 262196
EU-tavaramerkit nrot 018207772 ja 018953373

Taidenuorisotyö® on tavaramerkkirekisteröity sanamerkki sekä (kuvio + sana) tavaramerkki vuodesta 2023.
Tavaramerkki nrot 285036, 285307 ja 285037

Break the Fight Oy,
Y-tunnus 3134291-9
Toimitusjohtaja
Arja Tiili
+358 50 375 67 28
arja.tiili@breakthefight.com
PL 1, 00981 Helsinki

Tilaa uutiskirjeemme

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Helsingin kaupungin tunnus.
HSM_logo_pysty_sininen
OKM LOGO
jasenlogo
Taiteen edistämiskeskuksen logo.
Saavutettavampi_harrastus_musta_pysty
LOGO_SILVER_TEXTRIGHT_BLACK_FI_1080x265_434951