Break the Fight! BTF-Mahdollisuus kuulua-hankkeesta syntyi uusi taidenuorisotyön toimintamalli kouluille

Kolmivuotinen Break the Fight! BTF- Mahdollisuus kuulua #BTFItaHelsinki- hanke on kiinnittynyt Itä-Helsingin kouluille, nuorisotiloihin, kauppakeskuksiin sekä kulttuurikeskuksiin vuosina 2018-21.

Break the Fight! toiminnan kehittäjä koreografi Arja Tiili ja taidekasvattaja Santeri Karttunen. Kuva: Petri Juola Photo

Hankkeessa on kehitetty uusi taidenuorisotyön malli, jossa jalkautetaan taidekummitoimintaa kouluille ammentaen inspiraatiota hip hop-kulttuurista ja näyttämötaiteesta. Nuorisotutkimusseuralta hankkeeseen tilattu arviointitutkimus Kohti nuorten kestävää kehitystä Itä-Helsingissä sisältää verkkojulkaisuna julkaistuja näkökulmatekstejä. Hankkeessa päätettiin julkaista osatutkimuksia Näkökulma-tekstien muodossa: napakat puheenvuorot ja analyysit verkkojulkaisuina ovat kentän toimijoille helpommin luettavissa kuin kirja. Vastaavana tutkijana hankkeessa toimi VTT, dos. Sofia Laine.

”Kiusaaminen on ryhmäilmiö, johon puututaan kehittämällä toimintakulttuuria ja vuorovaikutusta

Toimenpideohjelmassa (OKM 2021) kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemiseksi viimeinen eli 14. toimenpide keskittyy nuorisotyöntekijöiden ja nuorten kohtaamiseen koulussa ja vapaa-aikana. Toimenpide määrittelee kiusaamisen ryhmäilmiöksi, johon nähdään parhaiten puututtavan toimintakulttuuria ja yhteisön vuorovaikutusta kehittämällä. Kyseinen toimenpide kannustaa avaamaan koulujen ja oppilaitosten ovet nuorisotyöntekijöille, silloin nuorisotyöntekijät yhdessä nuorten kanssa voisivat suunnitella ja toteuttaa ”toimintamalleja ryhmäytymiseen, kiusaamisen vastaiseen työhön sekä syrjinnän ehkäisyyn” (OKM 2021).

Myös Break the Fight! -toiminnalla halutaan ennaltaehkäistä ja purkaa kiusaamista, väkivaltaa ja häirintää kouluissa. Koulukiusaamisen vähentäminen sosiaalista osallisuutta tukemalla ja sosiokulttuurisella innostamisella on BTF-hankkeen ydinteemoja (ks. mm. Hellström, Jurvanen & Laine 2020, Näkökulma 57, vrt. Nieminen 2019, 348). Itä-Helsingissä Helsingin kaupungin kolmivuotisella rahoituksella toiminut hanke (jatkuu kevääseen 2022) on pyrkinyt tukemaan niiden nuorten harrastamista, joilla harrastusta ei ole. Ilmaisina harrastuslajeina nuorille tarjotaan hip hop -kulttuurin muotoja: räppiä, breakingiä, graffitia, DJ-toimintaa ja beatboxausta – toisin sanoen sanataidetta, tanssia, kuvataidetta ja musiikkia.” -Laine 2021, Näkökulma 83, Jokaiselle nuorelle harrastus, mielekästä tekemistä ja kaveri.

BTF-taidekummitoimintaa on kehitetty 1.3.2021 alkaen BTF -kummikouluissa Vesalan peruskoululla ja Kontulan ala-asteella. 
Taidekummitoiminnassa ajatuksena on, että kouluyhteisöä rakennetaan ja kiusaamista ehkäiseviä toimintatapoja pohditaan ja kehitetään yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa.

”Juuri nyt taidekummitoiminta kouluilla keskittyy siihen, että kummit ovat koulun käytävillä ja yhdessä keksitään jotain kivaa tekemistä. Se voi olla pienryhmissä tehtävää toimintaa koulun jumppasaleissa tai hiljainen tila, jota taidekummi valvoo. Lapset ja nuoret toivovat myös tällaisia asioita, eli aina ei tarvitse breikata vaan kyseessä voi olla esimerkiksi kehotietoisuuden opettamista. Rakennamme kiusaamista ennaltaehkäiseviä toimintamalleja ja yhdenvertaisuussuunnitelmia taiteen keinoin yhdessä oppilaiden ja koulun henkilökunnan kanssa.Toiveenamme on saada juurrutettua BTF-taidenuorisotyön mallia laajasti Itä-Helsinkiin ja myös valtakunnallisesti jatkossa.” – Arja Tiili

13-vuotiaat BTF-toiminnassa mukana olevat neljä poikaa näkevät kiusaamisen niin yleisenä ongelmana ja ilmiönä kouluissa, ettei opettajilla ole energiaa ja resursseja puuttua siihen. He kaipaisivat aikuisilta välitöntä reagointia ja puuttumista, jotta kiusatut eivät jäisi asian kanssa yksin. Nuoret myös kokevat, että heitä ei aina oteta aikuisten taholta vakavasti ja siksi vaikeneminen kiusaamisesta voi joskus tuntua ainoalta vaihtoehdolta. Tiilin mielestä parasta olisi, että lapset ja nuoret pääsisivät itse ääneen.

Break the Fight Oy järjestää koulutusta nuorisotyöntekijöille, opettajille sekä yhteisötaiteilijoille ja -pedagogeille eri kunnissa, jotta he voisivat toimia BTF-taidenuorisotyöntekijöinä nuorisotaloilla ja kouluilla.

Tällä hetkellä tarjoamme Suomen mallin maksutonta harrastustoimintaa laajasti Helsingin kouluilla. Olemme laajentaneet taideharrastukset käsittämään niin katu- ja kuvataidetta kuin valokuvausta, elokuva-animaatiota, tanssi- ja urheilutoimintaa sekä kehonhuoltoa. Break the Fight! on toiminut Suomen mallin pioneerinä maksuttomien harrastustoimintojen tarjoajana jo vuosia.

Kerromme mielellämme lisää taidenuorisotyöstä kouluissa sekä koulutusmahdollisuuksista kuntanne nuorisotoimen työntekijöille sekä yhteisötaiteilijoille ja -pedagogeille. Olkaa rohkeasti yhteydessä.

Break the Fight -logo musta

Tavaramerkit:
Break the Fight® on tavaramerkkirekisteröity kulttuuripalvelukonsepti vuodesta 2014.
Break the Fight -tavaramerkki:
Suomalainen tavaramerkki nro 262196
EU-tavaramerkit nrot 018207772 ja 018953373
UK-tavaramerkki nro UK00918207772

Taidenuorisotyö® on tavaramerkkirekisteröity tavaramerkki vuodesta 2023.
Tavaramerkki nrot 285036, 285307 ja 285037

Break the Fight Oy,
Y-tunnus 3134291-9
Toimitusjohtaja
Arja Tiili
+358 50 375 67 28
arja.tiili@breakthefight.com
PL 1, 00981 Helsinki

Tilaa uutiskirjeemme

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Helsingin kaupungin tunnus.
HSM_logo_pysty_sininen
OKM LOGO
jasenlogo
Taiteen edistämiskeskuksen logo.
Saavutettavampi_harrastus_musta_pysty
LOGO_SILVER_TEXTRIGHT_BLACK_FI_1080x265_434951